גליונות נחמה סנונית - לעוף רחוק יותר מן הדמיון גיליונות נחמה - לדף הראשי
על האתר מפת האתר קבוצת דיון

ר' יוסף אבן כספי (אבן כספי), פרובנס (1279-1340)

פילוסוף, בלשן ופרשן המקרא. (שמו הלועזי: דון בונאפיוס דה-לנגנטרה).
השם "כספי" דבק בו כי נולד בעיר מכרות הכסף - ארגנטיירה (בלעז: כסף). 

את פעילותו הספרותית החל בגיל 17, ובמשך חייו כתב עשרות ספרי פרשנות והגות והיה לאחד הפרשנים הפוריים ביותר בתקופתו. בשמותיהם של כל ספריו הקפיד לשלב את המילה "כסף".

ר"י כספי היה אדם אמיד, עובדה שאפשרה לו לבלות את מרבית ימיו בנסיעות ברחבי דרום צרפת וצפון ספרד. באחד ממסעותיו הרחיק עד למצרים במטרה להפגש עם צאצאיו של הרמב"ם, שאותו העריך עד מאוד ואת מרבית עמדותיו והשקפותיו אימץ, אך המפגש עם נכדיו היה מאכזב כי אמנם "כולם צדיקים אבל בחכמות לא היו עוסקים". כספי ראה חשיבות רבה בלימוד פילוסופיה ואף הרגיל את בניו "להגות אחר כל סעודה בוקר וערב במוסרי הפילוסופים", אין זה מפתיע, איפוא, שנדד עד לפאס שבמרוקו, ובא בשעריהם של מוסדות לימוד מוסלמיים, רק משום ששמע שלומדים שם בעיון רב את הספר "מורה נבוכים", אשר היה בעיניו מיצירות המופת הגדולות והעמוקות שנכתבו אי פעם.

 

דרכו הפרשנית עוררה עליו ביקורת חריפה, אחדים מבני דורו (ר' קלונימוס בן קלונימוס, למשל) האשימוהו בהתנשאות כלפי ההמון בעל האמונה התמימה, בחוסר עקביות, ואף בכפירה. גם לאחר מותו זכו עמדותיו לגינוי (למשל ע"י ר"י אברבנאל והרשב"ץ), אך היו גם שהעריכו את הגותו והיללו אותה (אפודי, ר' משה הנרבוני, המשורר ר' משה ריאטי, המקובל ר' יוחנן אלמנו).

הגותו ופרשנותו של כספי מתאפיינות בחתירה בלתי מתפשרת אל האמת, בצוואתו הוא כותב לבנו "שאין ראוי לאמת שתהיה לא פחדנית ולא ביישנית", הוא לא היסס להציג את פשוטו של מקרא לפי הבנתו, גם כשזו היתה מנוגדת לפרשנות המסורתית הקלאסית, כך, לדוגמה, פירש ש"אישה כושית" פירושה אישה מארץ כוש, והתפלא על הקדמונים שפירשו "כושית=יפה" (ושאל: "איך נפל בדמיונם שיפרשו דבר מן התורה הפך מה שכתוב?"), או למשל: הוא מתקשה לקבל את הקביעה ש"כל האומר דוד חטא אינו אלא טועה" ואומר במפורש: "ואין ספק אצלי שדוד חטא, כי לא נוכל להכחיש הכתוב...". בשל עמדות כגון אלו אמר עליו ר' יוחנן אלמנו: "כי איש כמוהו לא ראיתי גדול העצה ורב העליליה והבלתי ירא מהגיד את אשר בלבבו...".

יש המזהים בהגותו גם ניצנים של "ציונות" שהקדימה את זמנה, ומצביעים על מקומות בהם טען ששיבת עם ישראל לארצו וכינון מדינה יהודית אינה בגדר חלום לא-מציאותי.

 

לקריאה בפירושו לתורה 'משנה כסף' - חלק א' , חלק ב'.

 

עוד על אודותיו:

ערך באנציקלופדית סטנפורד.
ערך ב-JewishEncyclopedia.
"תולדות ר' יוסף אבן כספי", מאת זאב וולף חיות, מתוך כתב העת "המגיד", י"א אלול תרכ"ז, עמ' 285).