גליונות נחמה סנונית - לעוף רחוק יותר מן הדמיון גיליונות נחמה - לדף הראשי
על האתר מפת האתר קבוצת דיון

מיכאל (יחיאל מיכל) פרלמן (1992-1917)

מיכאל פרלמן

נולד בהמבורג (גרמניה) למשפחה אורתודוקסית. כבר מנעוריו היה פעיל בתנועת בח"ד (ברית חלוצים דתית), והוא הדריך ולימד בהכשרות של התנועה.

עם עליית הנאצים נשלח למחנה ההסגר זקסנהאוזן, שמצפון לברלין. לאחר שחרורו מן המחנה למד בישיבת מנהיים, ומשם עבר להולנד שם עבר הכשרה לקראת עליה לארץ-ישראל, ובשנת 1939 עלה ארצה. מיד עם הגיעו לארץ הצטרף לצוות החינוכי בבית-הספר החקלאי "מקווה ישראל" שממש באותם ימים הוקם בו "מדור דתי". פרלמן הצטרף לקבוצת רודגס, מעט לפני שזו העתיקה מקומה והפכה ל'קיבוץ יבנה'. ביבנה עבד כרפתן וכנוטר (גאפיר) ב"משטרת היישובים היהודיים" (J.S.P), היה פעיל בוועדות שונות (בעיקר תרבות) וברבות הימים אף שימש כמזכיר פנים.

בתקופת ההעפלה התחזה למעפיל וגורש לקפריסין יחד עם נוסעי האניה "שבתאי לוז'יניסקי". במחנה המעפילים תיפקד כמדריך, הוא לימד תורה - פרשת השבוע על פי גיליונות נחמה ליבוביץ - ושירי ארץ-ישראל, ויצר אווירה ישראלית בין המעפילים.

במלחמת השחרור שירת כאלחוטאי, והוא היה זה שקלט את הידיעה הדרמטית שהמצרים מתקרבים לגשר "עד הלום".

זמן קצר לאחר קום המדינה, יזם את מפעל חגיגות "שמחת בית השואבה", תחילה כמפגש של קבוצות הקיבוץ הדתי בדרום, ולאחר מכן כחגיגה לכלל הציבור.

במשך תקופה קצרה שימש כמורה לחינוך גופני, אך נסחף לתחום המוסיקה – לימד שירה, האזנה ונגינה בחליליות, וניצח על מקהלות. במסגרת עיסוקו במוסיקה, כתב את המנגינה להמנון בני עקיבא ("יד אחים לכם שלוחה") שאת מילותיו כתב הרב משה צבי נריה ז"ל.

תחום טעמי המקרא הלהיב אותו, והוא התעמק בו. הוא פיתח שיטות ייחודיות להוראת טעמי המקרא ו"ניסה" אותן על תלמידיו בבית-הספר של קיבוץ יבנה ובחוגים למבוגרים. במסגרת פעילותו במחלקת המוסיקה של הקיבוץ הדתי הרחיב את עיסוקו בהפצת הנושא והוציא לאור חוברות הדרכה ודפי עזר וכן הקליט סדרת קלטות לקריאת פרשת השבוע, ההפטרות והמגילות (קלטות אלו עדיין זוכות לתפוצה רבה). עם הזמן יצא לו מוניטין של מומחה לפיסוק לפי הטעמים והוא הוזמן ללמד גם באוניברסיטאות (בר-אילן ותל-אביב) ובמכללות שונות בארץ.

במשך השנים לא חדל מלהקדיש את מרצו לחינוך יהדות התפוצות. הוא הדריך הכשרות מצפון אמריקה, יצא לשליחות בארצות הברית מטעם בני עקיבא והקיבוץ הדתי, ויזם הקמת גרעיני עלייה שהצטרפו לקיבוצים דתיים.

עוד על אודותיו באתר קיבוץ יבנה.